ΚΕΑ – ΤΖΙΑ

Η Κέα ή η Τζιά είναι ένα ελληνικό νησί στο Αρχιπέλαγος των Κυκλάδων του Αιγαίου, που χαρακτηρίζεται από λοφώδη ύπαιθρο και ήσυχες παραλίες. Στην πρωτεύουσα του νησιού, Ιουλίδα ή Ιουλίς θα συναντήσετε το Αρχαιολογικό Μουσείο της Κέας το οποίο στεγάζει τοπικά ανασκαφικά ευρήματα. Τα νερά γύρω από την Κέα φιλοξενούν πολλά ναυάγια, συμπεριλαμβανομένου του αδελφού πλοίου του Τιτανικού, του Βρετανικού, το 1916. Μια ακτογραμμή γεμάτη εκπλήξεις. Ιδανικός προορισμός για υπαίθριες δραστηριότητες. Ένα μαγικό ταξίδι πίσω στο χρόνο: Ερείπια της Αρχαίας Καρθαίας. Ένας μυστικός παράδεισος για εξερεύνηση. Έως 17 παραλίες, οι περισσότερες από τις οποίες είναι προσβάσιμες με βάρκα. Καταπληκτικά κρυστάλλινα, καταγάλανα νερά Γεύσεις παραδοσιακές και λιχουδιές που περιμένουν να τις γευτείτε.

Χρήσιμες πληροφορίες

Το νησί των Κυκλάδων με την άγρια ομορφιά, απέχει 1 ώρα με το πλοίο της γραμμής από το Λαύριο. Πολλοί την αποκαλούν και Πύλη των Κυκλάδων.

Το λιμάνι της Κέας, θεωρείται ένα από τα ασφαλέστερα και μεγαλύτερα φυσικά λιμάνια της Μεσογείου.

Περιήγηση στη Τζια, τα Χωριά της και την Ιστορία της.

Μπαίνοντας στο λιμάνι της, την Κορησσία, βλέπουμε τον φάρο του Αγίου Νικολάου, χτισμένο από το 1831, το πρώτο φάρο που λειτούργησε στις Κυκλάδες και το δεύτερο στην Ελλάδα. Αριστερά από το λιμάνι σε απόσταση 2 χιλιομέτρων συναντάμε έναν μικρότερο όρμο το Βουρκάρι, που φιλοξενεί σκάφη αναψυχής, ιστιοφόρα και αποτελεί σταθμό ιστιοπλοϊκών αγώνων. Το Βουρκάρι θεωρείται το τουριστικό κέντρο του νησιού με τον παραλιακό του δρόμο γεμάτο από μπαρ, εστιατόρια και καφέ.
5.5 χιλιόμετρα από το λιμάνι χτισμένη αμφιθεατρικά βρίσκεται η Χώρα, η πρωτεύουσα του νησιού γνωστή ως Ιουλίδα ή Ιουλίς. Θεωρείται αρχόντισσα χάρη στα πολύχρωμα και άσπρα δίπατα κυκλαδίτικα σπίτια με κεραμωτές σκεπές και τα δαιδαλώδη σοκάκια της. Στη χώρα μπορεί κανείς να θαυμάσει το ιστορικό κτίριο του Έρνεστ Τσίλερ που στεγάζει το σημερινό δημαρχείο. Από τη χώρα ακολουθώντας ένα μονοπάτι 1,5 χιλιομέτρου συναντάμε το θρυλικό λέοντα της Τζιας. Πρόκειται για ένα γιγαντιαίο αρχαϊκό λιοντάρι σκαλισμένο στο βράχο που χρονολογείται τον 6 αιώνα π.Χ. και αποτελεί το σήμα κατατεθέν του νησιού. Ο Λέοντας φυλάει την Ιουλίδα και επιβλέπει όλο το νησί.

Στα νοτιοανατολικά του νησιού δεσπόζει η Καρθαία, ο σημαντικότερος αρχαιολογικός χώρος της Τζιας, που άκμασε τον 6 και 5 αιώνα π.Χ.

Το νησί της Κέας είναι γεμάτο ανεμόμυλους, παρεκκλήσια και μοναστήρια, το πιο σημαντικό από τα οποία είναι αυτό της Παναγίας της Καστριανής, προστάτιδα του νησιού, που βρίσκεται στην άκρη του κόλπου τoυ Οτζιά. Αν έχετε χρόνο μην παραλείψετε μια επίσκεψη στο δάσος των Βελανιδιών.

Παραλίες

Το νησί διαθέτει γύρω στις 17 παραλίες. Ο Οτζιάς είναι η μεγαλύτερη σε μήκος. Ο Κούνδουρας αποτελεί την κοσμοπολίτικη παραλία του νησιού ενώ το Σπαθί θεωρείται η ποιο ωραία και απέχει 25 λεπτά από το λιμάνι. Άλλες ονομαστές παραλίες είναι οι Πίσσες, ο Ορκός, το Κάμπι, το Μαυραμπέλι, το Λιπαρό, το Γυαλισκάρι που είναι η ποιο κοντινή παραλία στο λιμάνι, η Συκαμιά και η παραλία Ξύλα.

Υπαίθριες Δραστηριότητες

Μια από τις πιο διαδεδομένες δραστηριότητες στο νησί είναι οι καταδύσεις. Το νησί αποτελεί πόλο έλξης των δυτών μιας και γύρω από αυτό υπάρχουν 4 μεγάλα ναυάγια. 3 μίλια βορειοδυτικά της Τζιας σε βάθος 118 μέτρων βρίσκεται το υπερωκεάνιο Βρετανικός, που βυθίστηκε το 1916 και ήταν το δίδυμο πλοίο του Τιτανικού.

Το νησί προσφέρεται και για περιπατητικό τουρισμό. Διαθέτει μονοπάτια 81 χιλιομέτρων συνολικά, τα οποία ξεκινούν από την ενδοχώρα και καταλήγουν είτε σε παραλίες είτε σε αρχαιολογικούς χώρους.

Γαστρονομία

Η Τζια φημίζεται για το εξαιρετικό της μέλι, τα βότανα, αλλαντικά όπως η Λόζα και τοπικά λουκάνικα, το Ξινό, ένα φρέσκο τυρί, το ντόπιο κρέας, το κρασί και το παστέλι. Και να μην ξεχάσουμε και τα φρέσκα ψάρια και θαλασσινά που ψαρεύονται από τους ψαράδες και μπορείτε να τα γευτείτε στις ψαροταβέρνες του νησιού. Μια από τις παραδοσιακές συνταγές που αξίζει να δοκιμάσετε είναι η «Στραπατσάδα με πασπαλά» (χοιρινό κρέας με αυγά και ντομάτα).
Call Now Button